Vanaf januari online gokken op de Lotto

Vanaf begin 2010 zal het in Belgïe mogelijk zijn om op internet te gokken bij de Nationale Loterij. Als startdatum is maandag 18 januari gepland maar die datum kan nog wijzigen want de Nationale Loterij wil eerst proefdraaien.
Volgens de loterij is er in een strenge controle voorzien op de spelersleeftijd en op de verslavingsrisico’s. De maximum inzet bedraagt 300 euro per week. Gokken op internet betekent voor de Nationale Loterij een ware revolutie in want de instelling hield tot nu toe vast aan de klassieke spellen.
Vanaf vandaag start de Nationale Loterij met een proefgroep van 100 spelers. De testperiode zal ongeveer zes weken gaan duren. Het deelnemersaantal wordt stelselmatig opgevoerd tot 3.000 spelers. Zij kunnen opmerkingen formuleren over de gebruiksvriendelijheid van de website maar ze hebben geen zeggenschap over de spelformule.
Pas wanneer het System naar de mening van de Nationale loterij een totale kwaliteitsgarantie biedt op het vlak van de beveiliging voor de gebruikers, zal het systeem toegankelijk worden voor het grote publiek.
Alle bestaande trekkingsspelen (Lotto, Joker, Euro Millions, Keno, Pick 3, Super Lotto en Super Joker) zullen worden aangeboden via het internet. Het spelverloop zal exact hetzelfde zijn, aan dezelfde prijs en met dezelfde garantie op betrouwbaarheid, zegt de Nationale Loterij. Maar het spelen in groep blijft voorbehouden aan de klassieke distributiekanalen zoals de krantenwinkels.
De Nationale Loterij richt zich met zijn nieuwe initiatief op de 18- tot 34-jarigen. Die doelgroep gokt nu reeds regelmatig op internetsites die niet voor de overheid te controleren zijn. De overheid is met name bezorgt dat er bij andere internet sites onvoldoende leeftijdscontrole is.
Bij de online spellen van de Nationale Loterij krijgen minderjarigen volgens de loterij geen toegang. De speler kan pas een eigen spelersrekening openen nadat de Nationale Loterij via het rijksregister een identiteitscontrole heeft gedaan. Spelen is enkel toegestaan voor meerderjarigen en aan de mensen die in België wonen. De deelnemers zullen ook uitgebreid worden geïnformeerd over de risico’s op gokverslaving. Op de website vindt hij of zij links naar sites met betrekking tot gokverslaving.