Gokeverslaving in België verdient meer aandacht

Afgelopen woensdag is de voorlichtingsfilm “Bluf!” gelanceerd. Met deze korte film wil de kansspel commissie jongeren van 14 tot 18 jaar voorlichten over de gevaren van het gokken. Het is de bedoeling dat de film in 5 delen bekeken wordt op scholen, waarna het een en ander besproken wordt.

De kansspel commissie maakte zich zorgen om de ‘hype van het online pokeren’ en concludeerde al eerder dat jongeren maar al te vaak blootgesteld worden aan gokken. Uit een onderzoek van de consumenten organisatie OVIO bleek dat 20 procent van de jongeren wel een gespeeld heeft en dat voor gemiddeld 38 euro per maand doet. In deze ‘sensibiliseringscampanje’ komt de film als een compleet lespakket met een educatief spel en is bedoeld voor scholen, hulpverlenings organisaties en jongeren verenigingen.

Toch is niet iedereen blij met deze voorlichtingsfilm. De tegenstand komt een uit nogal onverwachte hoek, Daniel van Rossum van de Werkgroep Tegen Gokverslaving vind dat de kansspelcommissie het verkeerd aanpakt. ‘De film toont niet hoe het er werkelijk aan toe gaat en het verhaal spitst zich enkel toe op de pokerhype, terwijl een gokverslaving bij jongeren veel meer dan dat is. Heel wat jeugd speelt bingo in het café of gokt met krasbiljetten. Hierdoor komt de boodschap in de film minder sterk over. En dat is spijtig, want het initiatief moedig ik wel aan’.

Dit staat in contrast met de mening van andere deskundigen die denken dat de aangrijpende film indruk zal maken op de jongeren omdat het gemaakt is met de taal van vandaag. Van Rossem maakt zich ondertussen vooral zorgen om de manier waarop de scholen er uiteindelijk mee zullen omspringen. ‘Ik heb een aantal aanvragen liggen, waarin scholen voor lezingen over gokpreventie maar één lesuur tijd willen uittrekken. Dat wil zeggen dat ‘Bluf!’ die normaal ongeveer 35 minuten duurt, in 50 minuten getoond en besproken moet worden. Hoe kun je daar nu in godsnaam een boodschap mee overbrengen?’