Belg wint 13 miljoen euro met de Super Lotto

Super LottoEen inwoner van België heeft op oudejaarsavond bij de trekking van de Super Lotto de jackpot van 13 miljoen euro gewonnen. Dit bedrag is de grootste jackpot die ooit door de Super Lotto is uitgekeerd. Voor de anonieme winnaar is dit dus een prachtige start van het nieuw jaar.

Hoogste Lotto Jackpot ooit
De Super Lotto is een trekking van de nationale loterij van België. Deze loterij is in staatshanden en een deel van de opbrengst gaat naar de schatkist. Een ander deel wordt uitgegeven als subsidies aan instellingen of projecten.

De jackpot was zo hoog opgelopen omdat hij drie keer op een rij niet was gevallen in december. Hierdoor was het te winnen bedrag veel hoger dan normaal. Het is de hoogste jackpot in de 35 jaar dat de Super Lotto bestaat.

De trekking vond plaats op 31 december 2013, maar de winnaar heeft zich inmiddels nog steeds niet gemeld. De woordvoerder van de Nationale Loterij verklaarde: “De winnaar is een Vlaming, maar heeft zich nog niet bekend gemaakt. Het kan goed zijn dat hij of zij momenteel bijvoorbeeld skiën is”. De Loterij maakt zich dus nog geen zorgen of de winnaar wel gevonden zal worden: “Lottowinnaars moeten zich binnen de 20 weken bij ons aanmelden. Als ze dat niet doen, is de winst niet meer geldig”, aldus de Lotto-woordvoerster.

Bestemming
De gelukkige winnaar is nog anoniem. We weten dus nog niet wat zijn of haar reactie was op het winnen van de miljoenenprijs of wat de winnaar met het bedrag wil gaan doen. De meeste mensen hebben stiekem wel in hun hoofd wat ze zouden willen doen, als ze ineens miljonair zouden worden. Veel gehoorde wensen zijn een nieuw huis of een nieuw auto kopen of eindelijk die droomvakantie ondernemen. Ook meer praktische doelen worden vaak genoemd, zoals een hypotheek of studieschuld aflossen.

De meeste mensen geven aan hun familie of vrienden te laten delen in hun geluk of een deel aan een goed doel te schenken. Een Canadese jackpotwinnaar ging hierin onlangs ongewoon ver. Hij schonk zijn hele prijs, 40 miljoen dollar, aan een goed doel. De winnaar Tom Crist verklaarde tegen de pers: ‘‘Ik heb het al goed en kan prima voor mezelf en mijn kinderen zorgen met het geld dat ik al heb.”

Twee jaar geleden overleed Crists vrouw, na 33 jaar huwelijk, aan kanker. Haar man heeft het bedrag, omgerekend ruim 27 miljoen euro, in naam van zijn vrouw aan een goed doel geschonken. Het zal onder andere aan kankeronderzoek worden besteed.  Hij had dit eigenlijk geheim willen houden, maar in de regels van de loterij staat dat de prijswinnaar bekend moet worden gemaakt. Zijn kinderen en omgeving wisten aanvankelijk nog van niets.