Weer nieuwe illegale online goksites op zwarte lijst kansspelcommissie

KansspelcommissieDe kansspelcommissie België heeft deze week zeven illegale goksites toegevoegd aan de ‘zwarte lijst’. Het totaal aantal illegale online goksites komt daarmee op 96. Het spelen op deze websites is verboden. Ook kwam er deze week in het nieuws dat de Raad van State het besluit heeft vernietigd waarin werd bepaald dat de Nationale Loterij ook sportweddenschappen mocht aanbieden.

Zwarte lijst
In 2012 werd de zwarte lijst ingesteld door de kansspelcommissie, het overheidsorgaan dat de naleving van de kansspelwet moet controleren. In totaal staan er nu 96 illegale gokwebsites op. Hier zijn vorige week de sites www.skill7.com, www.gametwist.be, www.gametwist.com, www.scratch-mania.com, nl.scratch-mania.com, fr.scratch-mania.com en de.scratch-mania.com aan toegevoegd.

Volgens de kansspelcommissie zijn deze sites nog maar ‘het topje van de ijsberg’. ‘Onze bedoeling met deze lijst is om aan de gokkers een signaal te geven dat ze het best op legale goksites spelen’, klonk het nog in oktober vorig jaar. ‘Want de strijd tegen de illegale goksites is als vechten tegen de bierkaai.’

Niet alleen het aanbieden van kansspelen op illegale platforms is verboden, ook het spelen van spellen op deze sites is strafbaar. Dit jaar wil de kansspelcommissie meer werk gaan maken ook dit aan te pakken. De kansspelcommissie gaat samenwerken met banken om de geldstromen van en naar illegale goksites in de gaten te kunnen houden. Ook wil de kansspelcommissie transacties naar illegale kansspelaanbieders verbieden. Spelers die toch op een van deze sites gokken, riskeren een boete. “Spelers kunnen beboet worden met een straf van 26 euro tot 25.000 euro. Voor organisatoren worden deze bedragen vastgelegd op 100 euro tot 100.000 euro”.

Sportweddenschappen Nationale Loterij verboden
Deze week kwam ook in het nieuws dat de Raad van State het besluit heeft vernietigd dat het mogelijk maakte dat de Nationale Loterij sportweddenschappen kon organiseren. De Nationale Loterij zegt wel gewoon door te gaan met het aanbieden van sportweddenschappen: “We hebben immers nog steeds een licentie”, verklaart een woordvoerster van de loterij.

Het besluit kwam nadat drie goksites, Stanleybet, Bingoal en Betfirst, naar de rechtbank waren gegaan, om de licentie van de Nationale loterij aan te vechten. Oorspronkelijk waren er voor België een maximum van 34 licenties gesteld, tot 2020. Op 7 november 2012 had de Nationale Loterij toch een 35ste licentie ontvangen van de Kansspelcommissie. De drie goksites spreken van “een zwaar economisch risico voor privéondernemingen zodra de Nationale Loterij, een openbaar bedrijf met 3.400 verkooppunten, het monopolie verwerft van de organisatie van loterijspelen”. Dit risico kon door de private partijen niet worden gelopen.

De Raad van State heeft nu geconcludeerd dat de motivering van het besluit van 2012 onjuist was. Het besluit verwijst naar de noodzaak om de Nationale Loterij de mogelijkheid te bieden haar opdracht van openbare dienst te vervullen, “terwijl op het ogenblik dat dit besluit is uitgevaardigd de desbetreffende nadere regels van openbare dienst nog steeds niet waren uitgewerkt en deze ook niet vastgesteld zijn in het besluit”. De Nationale Loterij wil daarentegen gewoon door gaan met haar activiteiten op het gebied van sportweddenschappen.