Gokverbod voor oude dame

Opmerkelijk nieuws meldt De Standaard vandaag. De Kansspelcommissie besloot een oude dame een spelverbod op te leggen. De commissie was van mening dat de vrouw tot de orde geroepen moest worden en besloot tot actie over te gaan. De reden dat dit opmerkelijk te noemen is, is omdat de commissie niet eerder een dergelijk verbod oplegde en niet iedereen is het dan ook met deze beslissing eens

belgische kansspelen

Onbepaalde tijd

Het verbod werd aan de vrouw opgelegd voor een onbepaalde tijd. De dame van 81 jaar oud ontwikkelde een verslaving voor krasloten, alsmede een verslaving voor diverse trekkingspelen. Of de vrouw door deze loterijen in de financiele problemen kwam, is niet duidelijk. Volgens de commissie had ze haar gedrag niet onder controle en deze voelde zich dan ook genoodzaakt om de maatregel te nemen.

Verzoek van zoon

De commissie werd op de hoogte gebracht van het gedrag van de vrouw door de zoon van de dame, die zich klaarblijkelijk zorgen maakte om zijn moeder. In een week tijd had zij een bedrag van negenhonderd euro uitgegeven aan het gokken. Zowel de zoon als de commissie zijn voorstander van een limiet per dag. Op die manier kunnen mensen nooit over een bepaalde grens ogaan en worden ze tegen zichzelf in bescherming genomen, aldus de zoon van de dame en de commissie.

Regulatie gokken

Het is moeilijk om bedragen die worden besteed aan gokken te reguleren. Omdat bij gokken geld wordt uitgegeven is het volgens de commissie belangrijk om de bestedingen per dag of per maand te bepalen. Maar voor wie precies, en hoe moeten we dat in de praktijk brengen? Het is moeilijk om op de vragen een eenduidig antwoord te formuleren. De commissie zal hier een hele kluif aan hebben. In de praktijk zal het namelijk moeilijk zijn, want mensen die van een leuk spel houden en er geld voor over hebben zijn vrij om die keuze te maken.

Overbodige maatregel

De nationale loterij is verbaasd over de maatregel. Het bedrijf geeft te kennen dat deze situatie een hoge uitzondering betreft en het invoeren van een dag- of maandlimiet is dan ook meer dan overbodig. Volgens de loterij is het zo dat contact dat automatisch bestaat tussen de verkoper van loten en de speler al voor genoeg controle zorgt. Ook bepleit de loterij dat mensen die gokken en hun gedrag niet in de hand hebben, in bijna alle gevallen zelf om een verbod vragen. De regel van bovenaf opleggen, zo kunnen we uit dit feit concluderen, betreft een overbodige maatregel.