Belgische banken werken samen met goksites

goksites

De Morgen meldde onlangs dat de kansspelcommissie een aantal Belgische banken verdenkt van het samenwerken met illegale gokwebsites. Dit is niet de bedoeling, en in strijd met de gemaakte afspraken. In bepaalde omstandigheden hebben goksites namelijk bijna geen andere mogelijkheid dan het uitbetalen van hun spelers via een bank.

Goksites moeilijk te bestrijden

Wanneer het illegale goksites betreft, hebben coöpererende banken een probleem, oordeelt de kansspelcommissie. De kansspelcommissie heeft het er maar druk mee; het bestrijden van goksites. Er zijn altijd manieren om aan de regels te ontsnappen en er zijn altijd mazen in de wet te vinden. Het internet biedt tal van mogelijkheden om spelers van online kansspelen goede alternatieven te bieden. Dat maakt het voor de commissie weinig transparant. De legalisering zou dan ook een hoop rust opleveren voor de kansspelcommissie.

Verdenking

Peter Naessens zet zijn vraagtekens bij de kwestie. Hij werkt voor de kansspelcommissie en werkt een realistisch licht op de zaak. In hoeverre hebben banken in de gaten dat ze samen werken met sites die niet legaal zijn? Het is voor de commissie heel erg moeilijk om volledig inzicht te hebben en houden in de praktijken die worden uitgevoerd zowel door de online goksites als door de banken. Er moet veel tijd worden besteed en gedegen onderzoek worden gedaan om te weten wie wel, en wie niet samenwerkte met goksites.

Onderscheid

De commissie maakt een duidelijk onderscheid tussen legale en illegale sites, en dat zouden de banken ook moeten doen. Maar om dit onderscheid te maken, moet er onderzoek worden verricht en daar zitten de meeste banken niet echt op te wachten. Ze hebben het al druk genoeg. Dat is dan ook de reden dat de vraag kan worden gesteld of er opzet in het spel is, of gewoon nalatigheid. Wie neemt de verantwoordelijkheid? Er bestaat wel degelijk een akkoord waarin staat geschreven dat banken altijd moeten controleren of sites waarmee ze zaken doen legaal zijn. Zo moet er bepaalde zaken worden gecontroleerd als oprichtingsdatum van het online gokbedrijf, de rechtsvorm en het ondernemingsnummer.