Frankrijk heft staatsmonopolie op gokken op

Al een tijdje oefent de EU druk uit op diverse Europese lidstaten om het staatsmonopolie op online gokken op te heffen en de nationale wetten aan te passen. De Europese unie heeft per wet geregeld dat staatsmonopolies in tegenspraak zijn met de vrije economie. Dit laatste is één van de peilers waar de Europese unie op gebouwd is.
Frankrijk is één van de landen die nu hun wetten aan gaat passen om in lijn te komen met de Europese regelgeving. Op dit moment zijn er twee aanbieders in Frankrijk. De Francaise des Jeux, een loterij die in handen is van de Franse staat en de PMU. Deze online aanbieder van voornamelijk het gokken op paardenraces is eveneens in handen van de Franse staat. Nu Frankrijk de wetgeving aanpast is het dus mogelijk dat andere, veelal buitenlandse marktpartijen, ook legaal online kansspellen aanbieden aan de Franse markt.
Onlangs is de Franse regering begonnen met onderhandelingen over de nieuwe wetgeving. De regering heeft aangegeven een middenweg te zoeken die zowel rechtvaardig zal zijn als efficiënt maar bovendien gecontroleerd. De regering hoopt bovenal een einde te maken aan de wildgroei van illegale sites die door het verbod is ontstaan.
Uiteindelijk zal door de nieuwe wetten het online aanbod gaan veranderen en zullen de aanbieders die het beste product leveren de belangrijkste partijen worden. Nu maar hopen dat de andere Europese landen, die tot nu toe weigeren de Europese regelgeving uit te voeren het voordeel in gaan zien en ook spoedig één zelfde route kiezen.